Jalan - Jalan Balik Kampung | Alfateh Vitahome

Siapa selalu travel jauh, memandu dalam jarak 500km per trip, Johor ke Kedah atau KL - Kelantan akan tahu bagaimana penatnya badan. Kalau dapat gilir2, atau dapat rehat sekejap memang lega.

Saya sendiri pernah drive Pasir Mas - KL. 

Masa tu baru kahwin. Travel berdua. Baru lepas majlis. So banyak benda nak uruskan bila balik KL. Saya cakap ngan suami, macamana pun Sabtu kena balik sebab Ahad tu banyak kerja. 

Saya sanggup drive sebab masa tu dia sakit perut, dan langsung tak boleh memandu.

Drive sorang2, malam, non-stop.
Nak berhenti kencing takut. Tak nak kejutkan suami tidur sebab dia menahan sakit. So terus jelah. 
Sampai KL ku simpan. Hahahah.

Tapi lepas ada anak memang takde langsung dah macam tu. Banyak kali nak tukar memandu, anak3 meragam.

Jadi, disebabkan kena memandu seorang diri, suami saya kerap beli air tenaga kononnya nak bagi segar badan. Air lembu ada, air tambah rempah ratus ada, macam2. Tapi saya halang dia beli sebab, air2 tu semua ada BAAAAAAAAAAAANYAK GULA!

Tu belum lagi ragu2 kot ada apa2 bahan terlarang sebab tiba2 jadi sangat energetic.

Tu semua saya tahu melalui kisah benar seorang lelaki yang pjj dengan isteri dia. Setiap kali memandu balik rumah isteri dia, kutub utara kutub selatan, korang tau la kan betapa jauhnya.

Akibat banyak minum air lembu biru tu, dia disahkan ada kencing manis. Orangnya muda lagi. Terpaksa kena korbankan masa ulang alik ke klinik untuk rawatan kencing manis pula. Dah la masih pjj.

Itu yang sekarang pun, kalau saya ada nampak sesiapa minum air2 tenaga macam tu, saya akan pesan, better hentikan minum.

Dah tu apa pilihan lain yang ada untuk minuman tenaga?
Maaf cakaplah. Air minuman tenaga kat pasaran tu semua tak sihat. Kandungan gula banyak gila.

Tahap kena potong kaki tau.
Tak percaya baca label dia.

Saya cukuplah dengan minum ESP setiap pagi.
Balik rumah sebelum anak3 sampai memang rumah dilicinkan dahulu.
Kemudian terus bersilat kat dapur.
Malam2 layan mereka sepahkan mainan pulak.
Belum lagi layan ayah diorang plak.

Oooppssss!

Korang tau tak?

Ayah saya kat kampung pun setuju bila minum ESP ni dia lebih segar bertenaga.
Itu yang relax lagi dah umur 57 tahun pun belum pencen.

Itu sebab sesiapa yang selalu atau mudah penat memang saya syorkan minum ESP ni.

Jom balik kampung.





xoxo

0 comments:

Post a Comment